RSS

Linux a ajuns la vârsta maturității!

07 Apr

Progresul în știință și tehnologie este legat uneori de pasiunea și perseverența unui individ în a-și promova ideea…

În aprilie 1991, Linus Torvalds, student în anul al doilea la Facultatea de Informatică a Universităţii din Helsinki, era preocupat să realizeze un sistem de operare „doar ca un hobby, nu ceva mare şi profesional”. Prima versiune (0.01) a acestuia (numită Linux) a fost făcută publică pe internet în septembrie 1991. La doar o patru luni de la acest eveniment s-a ajuns deja la versiunea 0.10, bucurându-se de susținerea a sute de tineri programatori.

Primele reacții negative au venit din partea profesorului olandez de origine americană Andrew S. Tanenbaum, care lansase în 1987 un proiect asemănător (Minix), un sistem de operare conceput în scopuri academice. Cele 12.000 de linii de cod, scrise în limbajul de programare C, au fost făcute publice în lucrarea sa intitulată Sisteme de operare: proiectare și implementare. Profesorul îi reproșa studentului că nucleul (kernelul) Linux este unul monolitic, ceea ce ar constitui o eroare fundamentală, și că sistemul de operare gândit de Torvalds este unul învechit pentru anii ’90: „Fii recunoscător că nu eşti studentul meu. Cu siguranţă nu ai obţine o notă bună pentru un astfel de design.”

Replica directă și tranșantă a tânărului finlandez – „Treaba dumneavoastră este să fiți profesor şi cercetător. Asta-i o scuză foarte reușită pentru creierele spălate de Minix” – arăta că nou-născutul Linux era destul de rebel și că nu va rămâne la vârsta „jocului cu nisip”.

Studentul din Helsinki și-a continuat munca la proiectul său, la care au aderat treptat zeci, sute, mii, iar în prezent milioane de utilizatori din întreaga lume. Minix însă este folosit astăzi doar de o comunitate restrânsă de cercetători și programatori.

Interes în creștere

Ceea ce a ținut Linuxul departe de utilizatorul obișnuit a fost interfața bazată pe text. Apariția mediilor de lucru desktop (KDE, GNOME), precum și numărul mare de distribuții gratuite (cele mai populare fiind Ubuntu, Debian, Fedora, OpenSUSE, Mandriva etc.) a dus la creșterea interesului pentru sistemul de operare aflat sub licență GPL.

În domeniul serverelor web, distribuțiile Linux (Red Hat Enterprise, Suse Enterprise) sunt recunoscute pentru stabilitate și fiabilitate, fiind mult mai frecvent utilizate decât Windows Server sau Mac OS X Server.

Odată cu lansarea de către Google a sistemului de operare Android, Linux a intrat în forță pe piața dispozitivelor mobile, ajungând în 2010 al doilea cel mai utilizat sistem de operare (după Symbian).

Logo-ul Linux este un pinguin simpatic, alegerea sa ca emblemă fiind legată de faptul că, aflat în vacanţă, în Australia, Linus a fost mușcat de un pinguin de la Zoo National & Aquarium, din Canberra. Lui Torvalds i s-a părut că acest pinguin pitic, numit ulterior Tux, poate simboliza cel mai bine ideea unui sistem de operare liber și deschis pentru oricine dorește să aducă îmbunătățiri.

Avantajele utilizării Linux:

– securitate excepțională (nu necesită instalarea unui antivirus);

– stabilitate (nu sunt necesare defragmentarea, curățarea registrelor, ștergerea fișierelor temporare etc.);

– o mulțime de aplicații suplimentare (internet, grafică, multimedia etc.);

– o comunitate de programatori pasionați care găsesc rapid soluții software la cele mai noi componente hardware;

– este gratuit 100%!!!

Tocmai am instalat versiunea 10.10 de la Ubuntu, după ce aproape trei ani am utilizat fără probleme Fedora Core 9. Am mai încercat OpenSUSE, Mandriva, Mint, Kiwi Linux, PC Linux OS. Nu am niciun motiv să mă întorc la Windoz! Dacă pinguinul Tux vă face cu ochiul și vouă îl puteți descărca de aici sau de aici.

Anunțuri
 
Comentarii închise la Linux a ajuns la vârsta maturității!

Scris de pe Aprilie 7, 2011 în Articole

 

Etichete: , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

 
%d blogeri au apreciat asta: