RSS

„Cine se va îngriji de familia ta după moarte?”

08 Noi

Aceasta este întrebarea tipică pe care ți-o va pune orice agent de asigurări de viață. O astfel de întrebare pornește de la două premise fundamental greșite. În primul rând, că moartea ta poate surveni în mod accidental sau prematur. Pentru un Dumnezeu suveran nu există accidente. El ştie până şi numărul perilor din capul nostru (Matei 10:30), El cunoaşte numărul zilelor  vieţii noastre. Înainte de naştere El a a hotărât lungimea vieții fiecăruia dintre noi (Psalmul 139:16 Când nu eram decât un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau; şi în cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele).

A doua premisă este aceea că un singur părinte nu va fi capabil să-și susțină familia din punct de vedere financiar fără ajutorul firmei de asigurări. Nu I se acordă deloc credit lui Dumnezeu, care poate avea grijă de copiii tăi prin intermediul soţului/soției, al unui membru din familia lărgită, prin oportunităţi de muncă, sănătate bună şi multe altele.

Nu trebuie negate beneficiile unei asigurări de viață. Problema este legată însă de motivație. Ce mă determină, creștin fiind, să închei o astfel de poliță de asigurare? Frica, îngrijorarea, nesiguranța? Sau, poate, dorința de „a-mi planifica” viitorul? Dacă încrederea în Dumnezeu o transfer în contul companiei de asigurări sunt pe un drum greșit.

În cartea sa excelentă, Banii, posesiunile şi veșnicia, Randy Alcorn afirmă „Cel mai mare pericol în legătură cu asigurarea de viață este faptul că ea subminează sentimentul nostru de dependenţă de Dumnezeu. Este asigurarea  unul dintre mijloacele de prevedere date de Dumnezeu, sau este, în realitate, un final de cursă care transformă încrederea în ceva învechit şi pe Dumnezeu în cineva inutil?”

M-am gândit la pilda bogatului căruia i-a rodit țarina (Luca 12). Spiritul de independenţă se vede din  folosirea expresiilor „hambarele mele, fructele mele, bunurile mele, sufletul meu.” El a avut grijă să-şi plănuiască viitorul, până la cele mai mici detalii. De-acum avea să se odihnească, să mănânce, să bea şi să se veselească. Când a început să se considere stăpân pe timp, s-a izbit de Dumnezeu, spre ruinarea lui veşnică. Dumnezeu i-a spus că va muri chiar în noaptea aceea, averile sale urmând să încapă pe mâinile altuia.

Îngrijorarea urmată de dorința de a strânge cât mai mult pentru a ne asigura viitorul nu este o trăsătură a celui credincios, dimpotrivă: Căci El dă omului plăcut Lui înţelepciune, ştiinţă şi bucurie; dar celui păcătos îi dă grija să strângă şi s-adune, ca să dea celui plăcut lui Dumnezeu! Şi aceasta este o deşertăciune şi goană după vânt. (Eclesiastul 2:26)

Găsesc atâtea asigurări și sfaturi în Cuvântul lui Dumnezeu mult mai credibile decât orice contract efemer cu vreo companie multinațională:

Am fost tânăr, şi am îmbătrânit, dar n-am văzut pe cel neprihănit părăsit, nici pe urmaşii lui cerşindu-şi pâinea. (Psalmul 37:25)

Lasă pe orfanii tăi! Eu îi voi ţine în viaţă, şi văduvele tale să se încreadă în Mine!” (Ieremia 49:11)

Dacă mi-am pus încrederea în aur, dacă am zis aurului: „Tu eşti nădejdea mea;” dacă m-am îngâmfat de mărimea averilor mele, de mulţimea bogăţiilor pe care le dobândisem… atunci să crească spini din el în loc de grâu, şi neghină în loc de orz!” (Iov 31: 24, 25, 40)

Ascultaţi, acum, voi care ziceţi: „Astăzi sau mâine ne vom duce în cutare cetate, vom sta acolo un an, vom face negustorie şi vom câştiga!”, şi nu ştiţi ce va aduce ziua de mâine! Căci ce este viaţa voastră? Nu sunteţi decât un abur, care se arată puţintel, şi apoi piere. Voi, dimpotrivă, ar trebui să ziceţi: „Dacă va vrea Domnul, vom trăi şi vom face cutare sau cutare lucru.” Pe când acum vă făliţi cu lăudăroşiile voastre! Orice laudă de felul acesta este rea. (Iacov 4: 13-16)

Domnul face un legământ cu urmaşii Lui. În Matei 6:31-34, El ne spune: „Dacă vei pune interesele Mele pe locul întâi în viaţa ta, Eu îţi voi garanta împlinirea nevoilor tale viitoare. Dacă vei căuta mai întâi împărăţia Mea şi neprihănirea, atunci Eu voi avea grijă ca ţie să nu-ţi lipsească niciodată vreunul din lucrurile de care ai trebuinţă în viaţă”.

Acesta este programul lui Dumnezeu de „asigurări sociale” mult mai sigur decât asigurările de viață și alte produse de felul acesta. Sarcina care-i revine credinciosului este de a trăi pentru Domnul, punându-şi încrederea în Dumnezeu cu privire la viitor şi rămânând neclintit în încredinţarea că El va purta de grijă.

Deși nu îmi voi face asigurare de viață din motivele prezentate mai sus, totuși muncesc în fiecare zi, îmi planific cheltuielile, economisesc, dăruiesc, fiind convins că și pentru nevoile de peste 5, 10 sau 20 de ani Dumnezeu îmi va purta de grijă mie și familiei mele!


 
Un comentariu

Scris de pe Noiembrie 8, 2010 în Articole

 

Etichete: , , ,

Un răspuns la „„Cine se va îngriji de familia ta după moarte?”

  1. Irina

    Aprilie 4, 2011 at 23:43

    foarte bun articolul, multumesc

     
 
%d blogeri au apreciat asta: