RSS

Daniel – secretele unui om credincios

04 Mai

Dregătorii de la curtea lui Darius au constatat că exista în Daniel „un duh ales” (Dan. 6:3). Nu este prima oară cînd se observă ceva special în el (Dan.4:18 şi 5:12). Lumea nu vede Duhul lui Dumnezeu, dar îi constată efectele in viaţa credinciosului (Ioan 14:17).

Duhul lui Dumnezeu îi dă putere lui Daniel să rămână credincios; credincioșia este o roadă a Duhului. Orice copil al lui Dumnezeu a primit Duhul Sfînt în ziua convertirii lui. În măsura în care acest Duh are libertate de acţiune în vieţile noastre, poate – în ciuda naturilor noastre instabile, a caracterelor noastre tăioase şi a reacţiilor noastre violente – să facă din noi oameni statornici şi credincioşi.

Mai este ceva care explică credincioșia excepţională a lui Daniel: el este un om al Scripturii. Toată viaţa sa este pătrunsă de Cuvîntul lui Dumnezeu (Col. 3:16). În acest prim an al lui Darius, el citeşte cartea lui Ieremia (Dan. 5:31 şi 6:1) şi descoperă în ea că Dumnezeu a fixat durata captivităţii la 70 de ani (Ier. 25:12-13). Şi acum, această perioada se apropie de sfîrşit (Dan.9:1-3).

Al treilea secret al lui Daniel, o consecinţă a celui de al doilea, este rugăciunea şi postul. El este îndemnat prin studierea Scripturii să mijlocească în favoarea poporului său. Nu găsim aici o dovadă a credincioșiei sale? În ciuda ameninţărilor care apasă asupra sa, el nu caută decît gloria lui Dumnezeu. În afară de aceasta, este de-ajuns să citim cererea din Daniel 9 în contextul capitolului 6 care îi este contemporan, ca să descoperim în ce măsura este dezinteresat profetul.

Dacă vrem să devenim şi să rămînem credincioşi, să dăm la rîndul nostru locul care i se cuvine Cuvîntului lui Dumnezeu în programul nostru zilnic, şi fie ca citirea acestui Cuvânt să ne îndemne la rugăciune!

Rugăciunea regulată nu mântuieşte pe nimeni. Rugăciunea regulată menţine însă permanent un canal de comunicare cu Dumnezeu, cel de la care noi primim mântuirea. Noi nu ne putem permite să întrerupem acest canal de legatură, sub niciun motiv. Acesta este şi secretul biruinţei lui Hristos. Dacă Hristos, care era Fiul lui Dumnezeu, avea o acută nevoie de rugăciune, înseamnă că noi cu atât mai mult.

Daniel are un al patrulea secret; el este plin de speranţă. Dacă el deschide ferestrele în direcţia Ierusalimului (Dan. 6-10) este pentru că întreaga sa fiinţă tinde spre realizarea evenimentelor profeţite, referitoare la Ierusalim. El nu-şi îndreaptă privirile spre Ierusalim aşa cum se întorc musulmanii spre Mecca, sau ca evreii din diaspora care, timp de 19 secole s-au salutat cu cuvintele „la anul în Ierusalim!”. Daniel nu se bucură nu numai de revenirea din captivitate, ci priveşte deja la Mesia (Dan.7:13-14; 9:25), şi speranţa mesianică îl umple atunci cînd se roagă. El nu se întoarce spre un oraş, ci spre Cel care trebuie să Se arate în glorie în acest oraş!

Prelucrare după John H. Alexander, Profetul Daniel, Editura Agape.
 
Comentarii închise la Daniel – secretele unui om credincios

Scris de pe Mai 4, 2010 în Articole

 

Etichete: , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

 
%d blogeri au apreciat asta: