RSS

Cum se descoperă mânia lui Dumnezeu?

25 Apr

a. Universalitatea morţii oamenilor

Din Romani 5 vedem că moartea universală a oamenilor este o revelare sau o manifestare a mâniei lui Dumnezeu. Moartea este judecata lui Dumnezeu asupra necinstirii şi nelegiuirii rasei omeneşti care sunt înrădăcinate în Adam. În versetul Romani 5:15 citim, „prin greşeala unuia singur [şi anume Adam], cei mulţi au fost loviţi cu moartea.” Apoi în versetul 16 moartea este numită o judecată şi o condamnare: „căci judecata venită de la unul, a adus osânda.” Mânia lui Dumnezeu se descoperă împotriva păcatului omenesc prin universalitatea morţii omului.

b. Universalitatea deşertăciunii şi nefericirii

Din Romani 8 vedem că deşertăciunea şi nefericirea universală sunt dovezi ale mâniei lui Dumnezeu împotriva păcatului omenesc. Începem cu Romani 8:18-20: „Eu socotesc că suferinţele din vremea de acum nu sunt vrednice să fie puse alături cu slava viitoare, care are să fie descoperită faţă de noi. De asemenea, şi firea aşteaptă cu o dorinţă înfocată descoperirea fiilor lui Dumnezeu. Căci firea a fost supusă deşertăciunii. Suferinţele despre care vorbeşte în versetul 18 sunt inevitabile în această lume căzută. Asta înseamnă că poţi să-ţi plănuieşti bine pensia şi cu un an înainte de a te bucura de ea să ai un atac cerebral, şi toată planificarea pare zadarnică. Munceşti cu mâinile tale ani de-a rândul ca să-ţi faci o casă simplă, şi cu o săptămână înainte să te muţi în ea, o loveşte un fulger şi se face scrum. Munceşti din greu toată primăvara ca să plantezi şi când plantele sunt gata să răsară, vine o inundaţie şi ia totul. Creaţia a fost supusă deşertăciunii. În versetul 21 este numită „robia stricăciunii.” Nefericirea şi deşertăciunea lumii în care trăim sunt o mărturie a mâniei Sale împotriva păcatului.

c. Degradarea profundă a comportamentului omenesc

După ce descrie necinstirea şi nelegiuirea omului în Romani 1:19-23 Pavel spune în versetul 24: „De aceea, Dumnezeu i-a lăsat pradă necurăţiei, să urmeze poftele inimilor lor; aşa că îşi necinstesc singuri trupurile.” Cu alte cuvinte, Dumnezeu Îşi descoperă mânia împotriva păcatului lăsându-i pe oameni să devină şi mai păcătoşi. Apoi în versetul 26: Din pricina aceasta, Dumnezeu i-a lăsat în voia unor patimi scârboase”. Şi apoi în versetul 28: „Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite.” Aceste sunt cele mai importante modalităţi prin care se descoperă aici pe pământ mânia lui Dumnezeu.

Prelucrare după o predică a lui John Piper.
Reclame
 
Comentarii închise la Cum se descoperă mânia lui Dumnezeu?

Scris de pe Aprilie 25, 2010 în Articole, Predici

 

Etichete: ,

Comentariile nu sunt permise.

 
%d blogeri au apreciat asta: