RSS

Reclama religioasă – culmea mall-ului în București

13 Ian

Îmi displace teribil mersul la mall. De fapt, în afară de cel din Vitan și de City Mall (o singură dată) nu îmi aduc aminte să fi intrat în vreunul. Promenada de weekend prin mall-uri mi se pare o imensă pierdere de timp și de resurse.

Cred însă că, în ultimii ani, mall-ul și-a depășit cu mult rolul comercial/agremental, preluând și o evidentă funcție religioasă. Duminica dimineața, închinarea se transformă aici în admirație profundă în fața vitrinelor cu țoale de firmă de ultimă fiță, iar comuniunea se simte în privirile fericite care se întâlnesc la ieșirea din cinema-movieplexul 3, 4, 5 sau 6D.

Slujitorii unei parohii din cartierul Rahova au descoperit că vizitatorii Liberty Center se află, de fapt, în căutarea unor trăiri religioase. De aceea, s-au gândit că o reclamă de genul „…vă invităm la slujba de vineri…” pusă pe afișajul electronic enorm de la intrarea în mall face mai mult decât o mie de alte metode de a-i atrage pe enoriași înspre biserică.

Trecând aseară prin fața Liberty Center, nu mi-a venit a crede ochilor când am citit acest mesaj publicitar între două anunțuri despre ultimele filme și despre ofertele restaurantelor de la etajul 2. Mi s-a părut culmea „malling-ului”: să vii duminica la mall și să primești o invitație pentru slujba de vinerea viitoare de la biserică!

Oricum, felicitări inițiatorilor acestui demers că au înțeles câte puțin din psihologia, aș zice complexă, a „închinătorului de mall”!

Anunțuri
 
8 comentarii

Scris de pe Ianuarie 13, 2010 în Articole

 

Etichete: , , , , , , , ,

8 răspunsuri la „Reclama religioasă – culmea mall-ului în București

 1. dori`s

  Ianuarie 13, 2010 at 13:19

  la timisoara sunt mai avansati 🙂 . nu mai asteapta sa vina „inchinatorul de mall” la biserica. am citit intr-un articol ca una din bisericile din timisoara a organizat o seara de lauda si inchinare intr-un astfel de loc. ne modergradam oare?

   
  • emsal

   Ianuarie 13, 2010 at 13:27

   Sau ne adaptăm cerințelor pieței, adică mall-ului…

    
 2. elisa

  Ianuarie 13, 2010 at 20:01

  De data asta nu raman pe ganduri… nu le mai am, le scot afara.

   
 3. elena c.

  Ianuarie 14, 2010 at 11:55

  Cred ca rolul preotilor nostri este acela de a ne invata permanent sa traim in spirit cristic: sa fim buni, iertatori, sa multumim Domnului pentru tot ceea ce ne daruieste in fiecare clipa, sa nu cartim, sa nu fim intriganti, sa nu uram, ci sa iubim si sa respectam creatia Sa.
  Am vazut preot care a izgonit din biserica o fata de 14 ani fiindca nu avea basma pe cap(a asistat toata lumea din biserica la scena) sau i-a zis unei fetite ca v-a ajunge in iad fiindca avea unghiile vopsite, poate in joaca.
  Atata timp cat preotii vor pune felul de a te imbraca sau hrani mai presus de gestul de a participa la liturghie, multe persoane vor ocoli biserica. Daca s-ar intra in rai numai in functie de ceea ce mananci sau imbraci, s-ar infiinta cantine care ar garanta intrarea in rai sau uniforme speciale. a sustine acum ca daca nu poarta basma, o femeie ar putea tulbura barbatii din biserica mi se pare mult depasit de realitati, desi militez pentru o masura a bunului simt in toate.
  As propune ca preotii sa oficieze sfintirea caselor enoriasilor o data pe an in contul contributiei anuale bisericesti, ca o forma de purificare a spatiului familial.
  In predica de după citirea evangheliei dintimpul liturghiei preotii de obicei mai explica si interpreteaza pe larg textul evangheliei si nu aplicatia pe scurt a acesteia. in acest timp enoriasii dormiteaza, casca sau motaie, asteptand ca preotul sa termine dizertatia.
  Multi dintre cantorii si preotii ortodocsi citesc sau recita complet neinteligibil rugaciunile, desi fiecare cuvant al rugaciunii este adresat lui Dumnezeu, care este cel mai mare prieten, cel mai mare doctor, cel mai mare avocat, cel mai mare judecator…
  La biserici se aduna foarte multi bani in fiecare zi de liturghie, fara a fi declarati la fisc si in multe cazuri fara ca biserica respectiva sa ajute un om in nevoie, sa plateasca vindecarea unui bolnav, sa sustina un elev exceptional dintr-o familie saraca…
  Preotii, in general, nu accepta dialogul, ci dau directive, asa ca multi enoriasi raman cu multe neclaritati in teoria si practica spirituala.
  Va rugam sa ne ajutati pentru a ne apropia cu adevarat de biserica si de trairea crestina!
  Felicitari pentru articol!
  Nu va opriti aici!
  Se apropie vremea in care e posibil sa nu mai putem avea dezbateri deschise pe asemenea teme de esenţa.

  sanatate si gand bun!

   
  • emsal

   Ianuarie 14, 2010 at 12:00

   Mulțumesc, Elena. Chestiunile pe care le aduci în discuție sunt interesante și ar merita o dezbatere aparte!

    
 4. Vasile Tomoiagă

  Ianuarie 14, 2010 at 21:51

  Off topic:

  V-ati gandit sa oferiti fluxul rss complet (pentru cei ce citesc din Google Reader )?

  Aici este o argumentare foarte buna
  http://subiectiv.ro/netu/problema-feed-urilor-rss-pe-bloguri/

  Optiunea se poate seta din

  emsal.wordpress.com/wp-admin/options-reading.php

  Pentru fiecare articol dintr-un feed, arată Text complet.

  Al Mohler de ex. are feed complet …

   
  • emsal

   Ianuarie 14, 2010 at 21:57

   Am bifat opținunea. Mulțumesc!

    
 
%d blogeri au apreciat asta: