RSS

Dumnezeu este neschimbător

04 Noi

Dumnezeu este imuabil în hotărârea Lui. Voia lui niciodată nu se modifică. Poate că unii sunt gata să obiecteze că ar trebui să citim următorul verset: „I-a părut rău Domnului că l-a făcut pe om” (Geneza 6:6). Primul nostru răspuns este: atunci se contrazice Scriptura pe ea Însăşi? Nu, acest lucru nu se poate întâmpla. Numeri 23:19 este îndeajuns de clar: „Dumnezeu nu este un om ca să mintă, Nici un fiu al omului, ca să-I pară rău”. La fel în 1 Samuel 15:29: „tăria lui Israel nu minte şi nu Se căieşte, căci nu este un om ca să-I pară rău”. Explicaţia este foarte simplă. Când vorbeşte despre El Însuşi, Dumnezeu Îşi ajustează frecvent limbajul cu capacităţile noastre limitate. El se descrie pe Sine îmbrăcat cu membre trupeşti ca ochi, urechi, mâini, etc. El spune despre Sine că „S-a trezit” (Psalmul 78:65), că „v-am vorbit dis-de-dimineaţă” (Ieremia 7:13); cu toate că El niciodată nu dormitează şi nici nu doarme. Când El instituie o schimbare în modul Lui de abordare a oamenilor, El descrie conduita Lui ca „părere de rău”.

Dumnezeu este imuabil în sfatul Lui. „Căci lui Dumnezeu nu-I pare rău de darurile şi de chemarea făcută” (Romani 11:29). Trebuie să fie aşa, pentru că „Hotărârea Lui este luată, cine i se va împotrivi? Ce-I doreşte sufletul, aceea face” (Iov 23:13). Schimbare şi putrezire vedem peste tot împrejurul nostru, fie ca El care nu se schimbă să rămână cu tine. Scopul lui Dumnezeu nu se modifică niciodată. Unul din două lucruri îl face pe om să se răzgândească şi să-şi schimbe planurile: lipsa de prevedere ca să anticipeze toate lucrurile, sau lipsa puterii de împlinire a planurilor. Dar cum Dumnezeu este şi Omniscient şi Omnipotent nu este nevoie niciodată ca El sa-Şi revizuiască hotărârile Lui. Nu. „sfaturile Domnului dăinuiesc pe vecie, şi planurile inimii Lui, din neam în neam” (Psalmul 33:11). De aceea citim despre „nestrămutarea Hotărârii Lui” (Evrei 6:17).

Aici este încurajare pentru rugăciune : „Ce mângâiere ar fi să te rogi la un dumnezeu care, ca şi cameleonul, şi-ar schimba culoarea în fiecare moment? Cine ar înainta o cerere unui prinţ pământesc care a fost atât de schimbător încât ar acorda o cerere într-o zi, şi ar nega-o într-o altă zi? (S. Charnock, 1670). Dacă cineva ar întreba: „dar care este folosul rugăciunii către Unul a cărui voie este deja stabilită?”. Răspundem: „pentru că aşa cere El”. Ce binecuvântări a promis Dumnezeu fără ca noi să le căutăm? „dacă cerem ceva după voia Lui, ne ascultă” (1 Ioan 5:14), şi El a voit tot ceea ce este spre binele copilului Său. A cere ceva contrar voii Lui nu este rugăciune, ci rebeliune obraznică. (A.W. Pink)

Citate preluate de pe http://www.numaiharul.org.

Anunțuri
 
Comentarii închise la Dumnezeu este neschimbător

Scris de pe Noiembrie 4, 2009 în Articole

 

Etichete: , , ,

Comentariile nu sunt permise.

 
%d blogeri au apreciat asta: