RSS

Iadul de la Sobibor

25 mai

Citisem despre Auschwitz-Birkenau, Dachau, Treblinka, dar Sobibor îmi era total necunoscut. Cred că filmul poate descrie doar o mică fărâmă de realitate, însă Evadare din Sobibor (1987) excelează tocmai la capitolul autenticitate. Pelicula este realizată după mărturia lui Thomas „Toivi” Blatt, unul dintre supraviețuitorii acestui lagăr nazist, unde au fost uciși peste 200.000 de bărbați, femei și copii. Singura lor vină consta în neșansa de a se fi născut evrei!

Dramele individuale ale unor deținuți rămași în viață (doi adolescenți care-și pierd aici întreaga familie, un bărbat care așteaptă să-și revadă soția și fiul, crezând că vor reveni de la „dușuri”) se dizolvă încet în durerea colectivă. Fiecare pierduse pe cineva drag! Dar tocmai suferința imposibil de redat în imagini și cuvinte îi ajută să rămână în viață, plănuind marea evadare! Peste 300 de evrei reușesc să treacă pe poarta principală a lagărului (în plină zi de 14 octombrie 1943), iar foamea lor după libertate nu poate fi potolită de frica de moarte.

Liderii acestei revolte (cea mai importantă dintre cele izbucnite în lagărele morții) au fost

feldhendlerpeczersky

Până la sfâșitul războiului doar aproximativ 50 dintre evadați au rămas în viață, dar datorită lor, povestea iadului de la Sobibor a ajuns până la noi! Filmul este regizat de Jack Gold, în rolurile principale jucând Rutger Hauer și Alan Arkin.

Cam tot ce se știe astăzi despre Sobibor găsiți AICI.

Scenele de la începutul filmului coincid uimitor cu detaliile din mărturia unui tânăr evreu din Ardeal, supraviețuitor al lagărului din Auschwitz-Birkenau.

Reclame
 
Comentarii închise la Iadul de la Sobibor

Scris de pe mai 25, 2009 în Articole

 

Etichete: , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

 
%d blogeri au apreciat asta: