RSS

Casa Memorială TUDOR ARGHEZI

04 apr.

p4040051În urmă cu 8 ani am intrat pentru prima dată pe poarta şubredă de lemn, vopsită cu verde. Astăzi am intrat din nou. Înainte ţi se deschide o potecă pietruită printre cireşii îmbătâniţi, pe care chiar Arghezi i-a sădit prin anii ’30-40 ai secolului trecut.

Şi acum sunt foarte bine îngrijiţi, pentru că spiritul de gospodar al poetului încă mai domină la Mărţişor.

Casa, construită cu trudă şi gust, are o formă ciudată, de cruce. Albă, primitoare, îţi dă impresia că Bucureştiul cenuşiu, aglomerat şi urât mirositor este doar o excrescenţă malignă împrejurul său.

Conform actului de proprietate cu nr. 10.616 din 10 iunie 1926, scriitorul Tudor Arghezi devenea posesorul unui teren în suprafaţă de 17.250 m.p., situat pe marginea cea mai înaltă a Bucureştilor, peste drum de fosta mănăstire Văcăreşti, în apropiere de Piaţa Sudului.p4040006 După ani şi ani de muncă, scriitorul şi-a construit o impunătoare casă de locuit, o clădire folosită ca tipografie, locuinţa pentru paznic, două magazii, pe cea mai mare parte din teren plantând viţă-de-vie şi pomi fructiferi. Conform dorinţei sale testamentare, la şapte ani după moartea scriitorului – prin hotărâre guvernamentală, din toamna anului 1974 – domeniul familiei Tudor Arghezi a devenit Muzeu Memorial. Casa de locuit compusă din parter şi etaj însumează 18 camere plus dependinţele (prezentare Muzeul Literaturii Române).

Tecându-i pragul, simţi prezenţa poetului în fiecare ungher. În camera de lucru, cu pe lângă masa-birou la care şi-a scris opera, se află şi cea mai mare parte a bibliotecii cuprinzând câteva mii de volume, un aparat de radio de prin anii ’30, precum şi un pat (destul de modest), în care, în zori, Arghezi îşi afla odihna după truda nopţilor pe manuscris.

Într-o cameră alăturată descoperim medaliile şi decoraţiile conferite de statul român pentru creaţiile argheziene precum şi premiul european Gottfried von Herder, acordat în 30 aprilie 1965, Tudor Arghezi fiind primul scriitor român care a fost laureat al acestei prestigioase disticţii. Tot aici putem admira un peisaj realizat de Francisc Sirato, portrete realizate de R. Maniu si un alt peisaj semnat de Nicolae Dărăscu.

Revenind în curte găseşti locuri şi monumente familiare.

p4040012

p4040013Dar şi urmaşi veritabili…

p4040036În rest, multă linişte (perturbată, totuşi, de elevii de gimnaziu, mulţi şi gălăgioşi), lumină, culoare şi viaţă.

p4040021

p4040037

p4040039

p4040030

Primăvara şi, în special, luna aprilie este momentul cel mai potrivit pentru a vizita această insulă de viaţă din mijlocul oceanului de beton şi asfalt numit Bucureşti. Nu ezitaţi, se merită!

placa

Reclame
 
Comentarii închise la Casa Memorială TUDOR ARGHEZI

Scris de pe aprilie 4, 2009 în Articole, Foto

 

Etichete: , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

 
%d blogeri au apreciat asta: