RSS

Alegeri importante (Genesa 13: 5-18)

11 mart.

Dumnezeu ne-a creat fiinţe raţionale, cu capacitatea de a alege, de a lua decizii. Fericitul Augustin: „Dumnezeu l-a creat pe om cu posibilitatea de a nu păcătui, însă omul a ales să păcătuiască.” În fiecare zi facem alegeri, mai importante sau mai puţin importante, însă de fiecare dată recurgem la nişte criterii care determină aceste alegeri.


I. Alegerea lui Avraam

A. El alege calea păcii

El este cel ce are iniţiativa împăcării, alegând să pună capăt conflictului. Alegerea lui este determinată de două motive:

a) Familia este importantă pentru el („căci suntem fraţi”)

Şi mai târziu, când Lot are probleme, Avraam nu ezită să îi vină în ajutor: îl eliberează din mâna împăratului Chedorlaomer (Gen. 14:14-16) şi mijloceşte pentru Sodoma, indirect pentru Lot şi familia sa (Gen. 18:23-25).

b) Dorea să păstreze o bună mărturie („cananiţii şi fereziţii locuiau atunci în ţară”)

Avraam se închina singurului Dumnezeu viu şi adevărat şi nu dorea ca oamenii să-şi facă o imagine greşită despre Dumnezeul său. Mulţi oameni nu vor să audă ceea ce le spunem noi, credincioşii, despre Dumnezeu, pentru că ştiu cum trăiesc destui dintre cei ce-şi spun creştini. Avraam a reuşit să rămână un om integru în faţa celor ce-l cunoşteau (Gen. 23:6).

B. Avraam alege locul al doilea (vers. 9)

Deşi era mai în vârstă, deşi avea prioritate, deşi ţara îi fusese promisă lui, Avraam îl lasă pe Lot să-şi stabilească cel dintâi reşedinţa. Avraam dă dovadă de generozitate şi smerenie, şi nu de slăbiciune. Slab nu este cel ce renunţă să se mai războiască, ci cel ce vede în conflict singura şansă de a-şi face dreptate! (Fil. 2:3,4).

C. Avraam alege să se încreadă în Dumnezeu

Avraam învăţase o lecţie destul de grea în Egipt, unde merge fără să ceară acordul lui Dumnezeu, însă acum alege să se încreadă în Domnul, chiar dacă rămâne cu partea cea mai aridă a ţării promise! Avraam umbla prin credinţă, iar această credinţă i-a fost socotită ca neprihănire (dreptate) – Gen. 15:6

abraham_and_lot_part_ways

II. Alegerea lui Lot

1. Lot alege prosperitatea materială („a ridicat ochii şi a văzut Câmpia Iordanului…”)

Lot ia decizii bazându-se doar pe ceea ce el poate vedea şi atinge, fiind mai preocupat de prosperitate, decât de relaţia cu familia sau cu Dumnezeu. Pe Lot îl interesează prea puţin să ştie dacă Dumnezeu este sau nu de acord cu alegerea sa, trăind prin vedere şi nu prin credinţă (2 Cor. 5:7).

2. Alegerea lui Lot nu ţine seama de mediul în care el şi familia sa vor locui

La început, Lot rămâne în corturi, în apropiere de Sodoma (Gen. 13:12), apoi se mută în această cetate plină de desfrâu şi imoralitate (Gen. 14:12), iar mai târziu se află la poarta cetăţii, semn că era printre liderii oraşului (Gen. 19:1). Poate că intenţiile sale au fost bune, dar realizarea lor a cam lăsat de dorit. Cert este că fiicele sale sunt educate în spiritul imoralităţii de aici; soţia sa a devenit atât de prinsă de tentaţia confortului şi luxului din Sodoma, încât ignoră avertismentul îngerilor şi îşi pierde viaţa, iar ginerii săi nu dau doi bani pe cuvintele socrului lor („credeau că glumeşte”)! Însuşi Lot îşi chinuia sufletul în acest loc de-a dreptul decăzut (2 Petru 2:7,8).

3. Alegerea lui Lot s-a dovedit în cele din urmă neinspirată/greşită

Dumnezeu l-a avertizat (devenind prizonier de război) că alegerea sa este una greşită, dar el s-a întors iarăşi în Sodoma. Rezultatele alegerilor sale sunt dezastruoase: si-a pierdut familia, a rămas fără agoniseala de-o viaţă, urmaşii săi (moabiţii şi amoniții) nu l-au cunoscut niciodată pe Dumnezeul cel adevărat şi nici nu i s-au închinat.

Avraam însă a avut parte de binecuvântarea lui Dumnezeu, atât în familie, cât şi pe plan material, iar astăzi, după aproximativ 4.000 de ani de la alegerea sa de a se încrede în Domnul, Canaanul este în continuare locuit de urmaşii săi, iar ochii lumii întregi sunt aţintiţi spre Israel!
7. Nu vă înşelaţi: Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit. Ce seamănă omul, aceea va şi secera. 8. Cine seamănă în firea lui pământească, va secera din firea pământească putrezirea; dar cine seamănă în Duhul, va secera din Duhul viaţa veşnică (Galateni 6).

Reclame
 
Comentarii închise la Alegeri importante (Genesa 13: 5-18)

Scris de pe martie 11, 2009 în Predici

 

Etichete: , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

 
%d blogeri au apreciat asta: